Ottergraafjes » Specials » Tweede wereldoorlog

Nederland en de Tweede Wereldoorlog

Nederland en de Tweede Wereldoorlog Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er genoeg gebeurd in Nederland. Joden en zigeuners en mensen met een andere geaardheid werden opgepakt en afgevoerd naar concentratiekampen zoals Westerbork. Belangrijke steden werden gebombardeerd. Gelukkig waren er ook genoeg mensen in het verzet die zich het lot van onder andere joden aantrokken. Op de Veluwe werd Het Verscholen Dorp opgericht. Hierin konden diverse onderduikers terecht. De Tweede Oorlog heeft veel slachtoffers gemaakt.

Inhoud


Impact

De Tweede Wereldoorlog heeft ontzettend veel impact op Nederland gehad. Er zijn diverse bombardementen op grote steden geweest. Hierbij zijn veel slachtoffers gevallen. Mensen met een bepaalde afkomst, zoals Joden en zigeuners of met een bepaalde geaardheid werden opgepakt en afgevoerd. Voedsel werd schaars. Hierdoor verhongerden mensen. Dit was vooral het geval tijdens de hongerwinter in 1944-1945.

Executies

Op verschillende plaatsen in Nederland vonden executies plaats. Dit gebeurde onder andere op de Waalsdorpervlakte bij Den Haag. De geëxecuteerden waren veelal verzetsstrijders. Voordat ze werden geëxecuteerd, zaten ze gevangen in het Oranjehotel in Den Haag. Maar ook in Kampt Vugt werden mensen door de Duitsers geëxecuteerd. Daarnaast werden ook veel mensen op transport naar concentratiekampen vervoerd. Velen hiervan zijn daar nooit meer levend vandaan gekomen, ze zijn daar uiteindelijk door vergassing om het leven gekomen. Vlak na de oorlog zijn op de Waalsdorpervlakte trouwens ook collaborateurs gefusilleerd.

Verzet

Gelukkig zaten er mensen in het verzet. De verzetsstrijders wilden graag mensen die hun leven niet veilig waren, helpen. Opa Bakker en Tante Cor waren zulke mensen. Zij richtten in de bossen tussen Nunspeet en Vierhouten Het Verscholen Dorp op. Hierin konden verschillende onderduikers terecht.
Dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte

Dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte

Ieder jaar wordt er tijdens de Dodenherdenking op 4 mei stilgestaan bij alle slachtoffers die zijn gevallen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit wordt in Nederland op verschillende plaatsen gedaan. Eén…
Het Verscholen Dorp in de Tweede Wereldoorlog

Het Verscholen Dorp in de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er in Nederland ook volop gevochten. Deze oorlog duurde wereldwijd van 1 september 1939 tot 2 september 1945. Nederland werd op 5 mei 1945 geheel bevrijd. Een deel va…
Oorlogsbegraafplaatsen in Nederland en daarbuiten

Oorlogsbegraafplaatsen in Nederland en daarbuiten

Al sinds mensenheugenis zijn er over de hele wereld oorlogen. Hierbij vallen veel slachtoffers. Soms zijn het onschuldige mensen, maar ook dodelijke slachtoffers aan de zijde van de vijand komen voor.…
Voormalig Kamp Westerbork in de Tweede Wereldoorlog

Voormalig Kamp Westerbork in de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er een klopjacht gehouden op onder andere Joden. Dit gebeurde voor het eerst tijdens de Reichskristalnacht van 9 op 10 november 1938 in Duitsland. Veel Joden ontvlu…
Gepubliceerd door Ottergraafjes op 10-04-2017, laatst gewijzigd op 12-06-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ©ottergraafjes
  • http://www.entoen.nu/tweedewereldoorlog/po
  • http://www.verscholendorp.eu/nl-nl/
  • http://www.isgeschiedenis.nl/toen/vergeten-bombardement-van-rotterdam/
  • https://www.tweedewereldoorlog.nl/themas/alomvattend-karakter-conflict/verzet/gevangenneming-en-represailles/executies/